Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

VIDEO Russia akan beri kerjasama, Kotak hitam dijumpai

Ukrainian emergency workers carry a victim's body in a bag as a pro-Russian fighter, right back to a camera, guards the crash site of Malaysia Airlines Flight 17? near the village of Hrabove, eastern Ukraine, Sunday, July 20, 2014. Rebels in eastern Ukraine took control Sunday of the bodies recovered from downed Malaysia Airlines Flight 17, and the U.S. and European leaders demanded that Russian President Vladimir Putin make sure rebels give international investigators full access to the crash site.(AP Photo/Evgeniy Maloletka)THE HAGUE: Presiden Russia, Vladimir Putin berjanji kepada Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte bahawa beliau akan membantu mengeluarkan mayat mangsa dan kotak hitam pesawat malang MH17 yang terhempas di kawasan pemberontakan Ukraine.

Putin, yang dipercayai mempunyai pengaruh ke atas pemberontak pro-Russia, membuat janji itu dalam perbualan ketiganya dengan Rutte sejak kejadian berkenaan Khamis lalu, kata perkhidmatan media kerajaan Belanda, RVD.

“Selain membenarkan akses tiada halangan ke tempat kejadian, perbualan itu ditumpukan kepada perkara praktikal, seperti kereta api yang membawa banyak mayat dan penyerahan balik kotak hitam dan Putin berjanji akan memberi kerjasama sepenuhnya untuk kedua-dua perkara itu,” kata jurucakap itu.

Sebahagian daripada 298 orang dalam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang dikatakan ditembak jatuh oleh peluru berpandu pemberontak pro-Russia, adalah rakyat Belanda.

Kira-kira 200 mayat diambil dari tempat kejadian di timur Ukraine dan dibawa dalam kereta api sejuk tidak jauh dari situ, menjelang ketibaan penyiasat antarabangsa.

Pemberontak Ukraine berkata mereka mempunyai kotak hitam itu, yang penting bagi siasatan.

VID 1: Kotak Hitam dijumpai

VID 2: Pekerja Lombong membantu mengumpul mayat

(Visited 1 times, 1 visits today)

Comments

comments

, ,