Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Alaska tanpa matahari selama 65 hari

Alaska tanpa matahari selama 65 hari

Jika anda pernah menonton filem seram 30 days of night anda mungkin tidak sanggup hadapi cuaca begini.Ahad lalu, bandar Utqiagvik di Alaska mengalami matahari terbit dan matahari terbenam terakhir untuk tempoh kira-kira dua bulan.

Menerusi laporan CNN, kira-kira 4,000 orang di pekan tersebut kini mula bergelap selama 65 hari dan fenomena ini dikenali sebagai malam polar.

Menurut pakar meteorologi CNN, Judson Jones, malam polar adalah istilah biasa di tempat-tempat yang tidak mengalami matahari terbit selama lebih 24 jam.

“Ini berlaku setiap tahun. Sekiranya anda tinggal di atas Lingkaran Artik, akan ada hari di mana matahari terbenam sepanjang musim sejuk. Berita baiknya, ia akan kembali dan pada masa musim panas ia tidak akan terbenam untuk beberapa hari,” katanya.

Utara Alaska terletak di atas Lingkaran Artik, iaitu lingkaran latitud yang mengelilingi kawasan polar Arktik yang dingin.

Meskipun Utqiagvik bukan satu-satunya bandar Alaska yang mengalami fenomena ini, namun ia merupakan yang pertama dalam senarai lokasi malam polar kerana berada paling jauh di utara.

Selama kira-kira satu hingga dua bulan, penduduk Kaktovik, Point Hope dan Anaktuvuk Pass juga akan bergelap tanpa matahari.

Menurut KTUU rangkaian gabungan CNN, matahari terbenam terakhir mereka akan berlaku antara akhir November dan awal Disember.

Matahari terbenam pada jam 1.43 petang Ahad di bandar Utqiagvik, ia akan menghilang selama 65 hari sebelum muncul semula pada 23 Januari 2019.