Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

TMJ Sasarkan Pingat Emas Bola Sepak Sukan SEA

Tunku ISMAIL SULTAN IBRAHIM memberi kata-kata semangat kepada KUALA LUMPUR 6 Ogos – Tunku Ismail Sultan Ib­rahim bersikap rea­listik dengan kemampuan dan persediaan skuad bawah 22 tahun negara walaupun tetap mahukan mereka memenangi pi­ngat emas dalam Sukan SEA Ke-29 bulan ini.

Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) itu berkata, beliau juga tidak akan cepat menghukum terutamanya ketua jurulatih Datuk Ong Kim Swee sekiranya pasukan itu gagal mencapai sasaran tetapi berharap mereka berusaha sedaya upaya memanfaatkan peluang keemasan bermain sebagai tuan rumah.

“Bola sepak mengajar saya (supaya bersikap) realistik. Biarlah kita sasarkan yang tertinggi hingga ke bintang kerana kalau jatuh pun, sekurang-kurangnya (masih) di bulan. Bagi saya 50 peratus itu lebih baik daripada 100 peratus tiada apa-apa langsung.

“Sudah tentu ada KPI (indeks prestasi utama) dalam Sukan SEA ini dan sebagai tuan rumah, kita pastinya tidak mahu tersingkir awal tetapi saya tidak akan hukum (pasukan) terlalu awal. (Kontrak jurulatih berdasarkan keputusan temasya itu) pun bukan isunya.

“Jika pasukan dapat membanggakan negara dan tunjukkan permainan bagus, adalah sedikit ganjaran untuk mereka. Harap-harapnya pihak lain pun berilah sedikit,” katanya kepada wartawan di sini hari ini.

Sebelum itu Tunku Mahkota Johor itu memberikan kata-kata perangsang kepada keempat-empat skuad Sukan SEA termasuk wanita dan futsal dalam pertemuan di sebuah hotel.

“Peluang bukanlah beban tetapi itu rezeki. Berbanggalah dapat menyarung jersi pasukan kebangsaan. Ini satu penghormatan tinggi dan cita-cita semua rakyat untuk berkhidmat dan menyumbang kepada negara.

“Anda ada peluang cerah sebagai tuan rumah untuk mendapatkan pingat emas kerana pencapaian ini bakal selama-lamanya berada dalam ingatan anda sebagai individu yang membanggakan keluarga hingga kepada anak cucu anda,” katanya kepada pemain keempat-empat skuad berkenaan.

Tunku Ismail menegaskan, sebagai manusia, setiap pemain tidak perlu takut sekiranya melakukan kesilapan ketika berjuang tetapi apa yang penting ialah mereka berusaha 100 peratus untuk negara.

“Berikanlah yang terbaik demi bendera dan lambang di dada anda. Saya akan sentiasa menyokong anda dan marilah bersama-sama kita mencipta sejarah. Selamat berjaya,” katanya.

Tunku Ismail turut menyentuh isu kepadatan jadual Liga Malaysia (Liga Super dan Piala Malaysia) sehingga mengakibatkan beberapa pasukan enggan melepaskan pemain ke Kelayakan Bawah 23 Tahun AFC di Bangkok bulan lalu, terma­suk kelab miliknya Johor Darul Ta’zim (JDT).

“Saya jujur mengakui ada pasukan termasuk pasukan saya yang tidak dapat melepaskan pemain (ketika Kelayakan Kejohanan Bawah 23 AFC, bulan lalu) tetapi saya ada alasan kuat me­ngenainya.

“Kita kena kaji balik jadual liga kita yang terlalu banyak cuti. Kita satu-satunya negara di dunia yang menghentikan liga kerana pertandingan belia (Sukan SEA). Di negara-negara Arab dalam Ramadan pun mereka masih teruskan liga.

“Kadang-kadang pintu perpindahan kita pun tidak selari dengan liga Eropah atau Amerika Selatan (jadi) bila nak tukar pemain yang berkualiti pun tiada banyak pilihan yang tinggal di sana. Kita tidak mahu perkara sebegini berulang pada masa depan,” katanya.

Mengenai sama ada keutamaan FAM hanya kepada Sukan SEA dan bukannya Kejohanan Bawah 23 AFC katanya: “Semua pertan­dingan yang kita sertai itu pen­ting tetapi sekarang kita fokus segenap tenaga kepada Sukan SEA dan apabila tiba masanya (pusi­ngan akhir) AFC di China (2018), kita buat satu persatu pada satu-satu masa.”

utusan

, ,