Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAM mula bertegas

SEBANYAK 10 pasukan dan kelab yang mempunyai tunggakan berjumlah RM2.1 juta kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Perkeso dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berdepan tindakan pemotongan sebarang peruntukan yang disalurkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Ia diluluskan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM yang dipengerusikan presidennya, Sultan Ahmad Shah yang jelas terkilan kerana ia membabitkan kebajikan pemain yang boleh mengundang rasa tidak puas hari sehingga mencetuskan gejala yang tidak sihat.

Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata mulai sekarang sebarang peruntukan kewangan yang diberikan badan induk bola sepak negara seperti insentif, wang kemenangan, geran tahunan, kutipan wang tiket perlawanan dan sebagainya akan digunakan untuk membayar terus kepada badan-badan yang berwajib seperti KWSP.

“Kami bukan membuat langkah ini untuk menghukum namun lebih kepada menjadi imej FAM dan persatuan negeri serta kelab namun terlebih dulu surat amaran dan peringatan akan diberikan kepada mereka yang terbabit,” katanya yang turut menjelaskan jumlah tunggakan pada tiga tahun lalu adalah RM11.2 juta.

FAM turut membuat pusingan ‘U’ apabila menetapkan jumlah pasukan bersaing Piala Malaysia 2013 hingga 2016 turut dikekalkan kepada 16 pasukan walaupun sebelum ini mengumumkan ia membuka kepada semua 24 pasukan yang bertanding dalam Liga Super dan Perdana.

Hamidin turut mengulangi amaran kepada mana-mana pasukan yang masih mempunyai masalah tunggakan gaji tidak akan dibenarkan beraksi dalam Liga Malaysia musim depan seandainya gagal menyelesaikannya menjelang 23 November yang menjadi tarikh akhir pendaftaran pasukan.

Difahamkan terdapat dua atau tiga kes masih belum diselesaikan sehingga kini dengan lima kes sudah berjaya diselesaikan.

Pemain import yang menghiasi kancah bola sepak tempatan musim ini turut berpeluang terus beraksi di negara ini apabila FAM memutuskan untuk menghapuskan ‘cooling period’ namun kuota awang import masih dikekalkan kepada dua pemain serta empat pemain untuk pasukan yang beraksi di Piala AFC.

“Mereka perlu mematuhi segala syarat ditetapkan seperti pemain yang berasal dari benua Asia dan Oceania mestilah beraksi di liga utama negara terbabit,” katanya.

Antara keputusan lain yang diambil ialah penolong jurulatih mesti mempunyai lesen A, lampu stadium yang perlu mencapai 1000 lux bermula musim depan, saingan musim 2014 akan berlangsung dalam bulan puasa selain saingan Piala Pestabola Merdeka akan berlangsung pada 19 hingga 31 Oktober.

,